0120-844 40     Kontakt     In English

  • Overview2017

Om Trädgårdshotellet

Hemtrevligt på Trädgårdshotellet

Trädgårdshotellet är en hotell- och konferensanläggning med en hemtrevlig och familjär atmosfär. Här möts våra gäster av personlig omtanke i en smakfull och enkel herrgårdsmiljö. Trädgårdshotellet omges av Åtvidabergs golfbana, som anses vara en av Sveriges mest natursköna banor. De 18 hålen löper genom ett naturskönt och böljande landskap, kantat av mäktiga ekar. Vid Bysjöns glittrande vatten ligger ett av landets mest omtalade golfhål, Långa sjö, vars fairway löper längs strandkanten. Långs sjö eller hål 11 brukar alltid placera sig högt när Sveriges bästa golfhål ska utses.

Från Trädgårdsskola till Trädgårdshotell

Över Trädgårdshotellets entré återfinns följande inskription: "Th A. 1901 L.D." Det är byggherrens, baron Theodor Adelswärds och hans hustrus, Louise Douglas initialer. Arkitekt Carl Westman ritade trädgårdsskolan som uppfördes år 1901.

Varför en trädgårdsskola?

Vid Adelsnäs, herrgården på andra sidan sjön, som var centrum för ett stort fideikommiss - Baroniet Adelswärd - med bruksrörelse som bas, hade trädgårdsskötsel omhuldats sedan 1700-talet och många lärlingar fick där grunderna till sin trädgårdsutbildning.Traditionen fördes vidare på ett nytt sätt av baron Theodor Adelswärd (1860-1929). Vid sidan av sitt arbete som industriman och politiker var han mycket intresserad av park och trädgård. Runt sekelskiftet 1900 startade han en framgångsrik trädgårdsskola. Den förlades till Västantorp där det område som idag utgörs av den nuvarande golfbanans hål 1, 8, 9, 19, 11, 17 och 18 blev fruktodlingar och plantskolor.

Det nuvarande klubbhuset tjänstgjorde då som stall och förråd. Det hus som nu är hotell uppfördes som skolhus där stommen till den gamla herrgården kunde återanvändas efter en flytt över Bysjöns is 1901. Byggnaden rymde, förutom elevrum, lektionsrum, kök och matsal även föreståndarens våning. Dagens hotellgäster äter i samma matsal, sällskapar i lärosalen, konferensar i föreståndarens våning och sover i elevrummen. Allt naturligtvis förändrat, men med spår av trädgård kvar, såväl inne som ute.

Närheten till Adelsnäs med dess stora park och trädgård, var en förutsättning för skolan. Kursen var tvåårig för som mest tjugo elever varav den ena årskursen arbetade på Adelsnässidan, dit man tog sig till fots eller med roddbåt. Under de femtio år som skolan existerade fick eleverna vara med om stora förändringar. En ny herrgård byggdes efter ritningar av I. G. Clason och samtidigt omskapades park och trädgård med nya prydnadsanläggningar och moderna växthus.

Rudolf Abelin, känd trädgårdsman (Norrvikens trädgårdar, Båstad) spelade en stor roll i detta skeende. Från början ledde han särskilda kurser vår och höst. Undervisningen var av erkänt hög kvalitet och resultatet blev trädgårdsmästare med goda meriter av vilka många nådde höga poster. Plantskolans produkter var också ansedda varom diplomen som pryder några av hotellets väggar ännu bär vittne. Genom riksdagsbeslut drogs det relativt måttliga satsunderstödet in, vilket ledde till att skolan lades ner.

Baron Eric Adelswärd (1909-1986) lät bygga golfbanan och under hans och hans son Johan Adelswärds tid omvandlades hotellet från enkelt till bättre. Nu kan många nya och återkommande gäster glädja sig åt en lyckad omvandling av en herrgård till skolhus till ett inbjudande hotell.

Trädgårdshotellet Boende & Golfpaket
Trädgårdshotellet Boende & Golfpaket
Golfrestaurangen Åtvidaberg

Fakturaadress

Villa Baro AB
Västantorp
597 31 Åtvidaberg

Hitta hit, skapa vägbeskrivning här.

Kontakta oss

Telefon: 0120-844 40
E-post: info@villabaro.se